Web Sitesi Nasıl Yayınlanır?

Bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız bu web sitesinin 3 temel bileşene sahip olması gerekir. Bu bileşenler şöyledir; alan adı (domain), hosting (barındırma), web sayfasının içeriği.

Web Sitenizi Yayınlamak için Gereksinimler

Bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız bu web sitesinin 3 temel bileşene sahip olması gerekir. Bu bileşenler şöyledir;
  • Alan Adı (domain)
  • Hosting (barındırma)
  • Web Sitesi içeriği (kaynak kodlar ve diğer materyaller)

Yazının devamında kısaca bu bileşenlerin ne olduğuna ve nasıl çalıştığına değineceğiz.

Alan Adı (Domain) Nedir?

Alan Adı yani Domain, kısaca web sitenize erişmek isteyen ziyaretçilerin sizi bulacağı adrestir. Her alan adının sadece tek bir sahibi olabilir, aynı anda iki farklı kişi yada kurumun aynı adresi kullanması mümkün değildir. Ancak alan adı, ömür boyu sizin adınıza tescilli değildir. En az 1 yıllık olmak kaydıyla kiralanır ve alan adı sağlayıcınıza ödemesini yaptığınız süre kadar sizin kullanımınıza sunulur. Süresi bitmekte olan alan adınızın süresini uzatmazsanız, bir kaç aylık süre içinde tamamen sizin kontrolünüzden çıkarak yeni alıcılar bulması için tekrar satışa sunulur.

Web Hosting Nedir ve Nasıl Çalışır?

Alan Adını tarif ederken "adresiniz" diye tarif etmiştik. Hosting'i ise eviniz olarak tanımlayabiliriz. Web hosting, sitenizde yer alacak bütün içeriklerin depolanmasını ve sitenizde gösterilen içeriklerle ilgili kodların sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlamaktadır. Bir internet kullanıcısının web sitenize erişmek için tarayıcı adres çubuğuna adresinizi girmesi üzerine web hosting devreye girerek depoladığınız dosyaları çalıştıracak ve kullanıcıya gösterilecek verileri derleyip HTML çıktısını hazırlayacaktır. Oluşturulan HTML kodları ve diğer istemci taraflı kodlar/dosyalar tarayıcınızda bir araya getirilerek sayfanızın görüntüsü elde edilir.

Barındırma hizmeti yani web hostingler de, alan adında olduğu gibi çeşitli firmalardan saatlik/aylık/yıllık gibi farklı süre seçenekleriyle kiralanmaktadır. Süresi biten hosting hizmetinizi uzatmadığınız takdirde, alan adını aktif olsa dahi web siteniz görüntülenemeyecektir.

Web Sitesi Nasıl Çalışır?

Web sitenize girmek isteyen bir ziyaretçi, arama motorları, sosyal medya siteleri v.b. yönlendirmeler üzerinden veya doğrudan alan adınızı tarayıcı adres çubuğuna yazarak sayfalarınızı ziyaret etmek için ilk adımı atar. Alan adınıza yapılan DNS sorgusu aracılığıyla hosting IP adresiniz çözümlenir ve internet tarayıcınız hosting'ten gelen kodları okuyup ekranda sayfa içeriğini size gösterir.

Sonraki yazılarımızda bu bileşenlerin tek tek detaylarına değineceğiz.

OrbisApps olarak, kurumsal web tasarım ya da diğer web tasarım/web yazılım hizmetini sağladığımız müşterilerimize ilk yıl için alan adı ve hosting hizmetlerini ücretsiz sağladığımız gibi, farklı firmalarda web sitesini hazırlatmış olan müşterilere de hosting ve alan adı hizmeti sağlıyoruz.